Лъвчетата Терез и Масуд поеха към спасителния център на международната организация „Четири лапи“ в Холандия.

Това се случва близо половин година, след като бяха спасени от Разградския зоопарк, където бяха стъпкани от по-големите животни, и след множество институционални пречки и протести в тяхна защита.

Снимка: bTV

По едно време бях загубила надежда, че този ден ще дойде, коментира пред bTV Любомила Кривошиева от „Дивите животни“ – организацията, която първа получи сигнал за състоянието на лъвчетата и им се притече на помощ.

Снимка: bTV

Точно това искахме да се случи от самото начало, защото за тези животни е нужна специализирана грижа, която в България просто няма кой да осигури, каза Кривошиева.

Тя призна, че не е очаквала такава огромна подкрепа и посочи, че именно благодарение на нея се стига до днешния ден. „Не очаквах, че до такава степен институциите няма да искат да направят нещо по въпроса, така че животните да са добре и ще абдикират от задълженията си“, каза още Кривошиева.

Животните, които в последните седмици живееха под карантина в Столичния зоопарк, бяха натоварени на специализирана линейка. По време на пътуването те ще бъдат под наблюдение на ветеринарен лекар от берлинския Институт за изследване на диви и зоопаркови животни и експерт от спасителния център. Очаква се Терез и Масуд да пристигнат в Холандия след два дни.

„Ще се спира на всеки 2 – 3 часа, за да се проверява какво е състоянието им, за да им се дава вода и храна, ако се наложи, а то ще се наложи“, обясни Явор Гечев от фондация „Четири лапи“.

Към 19 ч. лъвчетата бяха в Румъния.

В Холандия лъвчетата ще бъдат поети от специалисти по големи котки. Те ще престоят в спасителния център, докато станат самостоятелни, след което ще бъдат прехвърлени в убежището за големи котки в РЮА. Междувременно ще се работи по здравословните им проблеми.

Вижте как лъвчетата поеха на път:

Екип на bTV ще проследи цялото пътуване на двете лъвчета до спасителния център в Холандия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!