Разградските лъвчета Терез и Масуд имат нужда от всекидневни прегледи и наблюдение от специалисти. Това показаха изследванията, които им бяха направени в столична ветеринарна клиника. 

Прегледът се случва ден след като разградските общински съветници решиха животните да бъдат пратени в зоопарка в Пазарджик

Д-р Марк Гьолкел е част от екипа на Берлинския институт за изследване на зоопаркови и диви животни „Лайбниц”. Тук е по покана на международната фондация „Четири лапи” и преглежда лъвчетата заедно с ветеринарния ортопед д-р Владислав Златинов. Оказва се, че при при едното лъвче има проблем с крайниците.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изчакват се някои резултати за серумните нива на витамин Д, който е много важен за растежа. Този проблем с лапите на Терез трябва да се следи”, заяви д-р Златинов. 

Снимка: btvnovinite.bg

На лъвчетата ще бъде предписана специална диета.

„Терез трябва да се преглежда буквално всеки ден, за да се следи дали деформацията се разраства или намалява, защото може да се наложи операция. Тези две лъвчета имат нужда от много сериозно наблюдение от специалисти”, каза и д-р Марк Гьолкел. 

От фондация „Четири лапи” ще обжалват пред Административния съд решението на разградските общински съветници да пратят Терез и Масуд в Пазарджик. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Ще се борим докрай и сме абсолютно убедени, че лъвчетата няма да стигнат до Пазарджик. Разчитаме все още и на намесата на премиера Борисов и на това поне той да си удържи на думата, след като министърът на околната среда не може да го направи”, отбеляза Явор Гечев от фондация „Четири лапи”.  

Онлайн петиция в подкрепа на искането лъвчетата да заминат за спасителен център в Холандия вече е събрала близо 30 хиляди подписа. За вторник е планиран протест пред Министерския съвет.