В началото на ноември Лъвът от Военноисторическия музей ще бъде преместен на мястото на демонтирания монумент "1300 години България" пред НДК.

Реставрацията му е на финалната права.

През октомври 1934 г. цар Борис Трети открива Войнишкия мемориал – три стени в П-образна форма, върху които се четат имената на загинали войници, по средата се издига бронзов лъв, чиято лапа лежи върху картата на Санстефанска България.

„Този паметник е изпълнявал дълго време функциите на централен мемориал, пред който са ставали войнишките клетви, посещението на чуждестранни делегации и други церемониали”, каза Илия Мечков, главен експерт "Мемориални обекти" към РИМ – София.

Премахнат е през 80-та година, заради строежа на НДК.

Михал Попов, Стефан Панайотов, Митрофан Пошев са част от имената на загинали войници, които се четат върху оригинални плочи от Войнишкия мемориал. В момента те могат да бъдат разгледани в Историческия музей на София.

Те обаче няма да бъдат върнати пред НДК заедно с лъва, защото не са запазени в цялост. Въпреки това общината има намерение да възстанови мемориала и подготвя обществена поръчка, но първо ще бъде преместен само лъвът. 

„Изследванията показаха много високо съдържание на мед, което говори за добър материал. Платено е добре за него. И аз като малък съм си играл под него без да знам, че някой ден ще го реставрирам”, разказа Мелкони Тавитян, реставратор в Националния военноисторически музей.

Лъвът ще бъде поставен върху пиадестал, а около него ще бъдат засадени рози.