Следващата сряда започва нова процедура за избор на неизбраните шест делегирани европейски прокурори от България.

Това обяви у нас европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

По думите ѝ изискванията остават непроменени – прокурорски опит по финансови дела, пране на пари, както и в сферата на международното сътрудничество.

Няколко са изводите след посещението на Кьовеши в България. Едно от задълженията ѝ е да наблюдава европейските делегирани прокурори в страните, така че тук тя си е „вкъщи“, когато става дума за нейните задължения.

Наше е задължението да попълним незаетите 6 места на делегирани прокурори и не можем да не го изпълним, затова новият старт започва следващата седмица.

Делата в Люксембург ще се разпределят на случаен принцип, а това означава, че някой от случаите от България може да попадне лично в екипа на Кьовеши.

Снимка: БГНЕС

Още един извод след посещението е, че няма държава в ЕС, в която да няма престъпления, свързани с европейските средства.

Срещите на Лаура Кьовеши започнаха в офиса на европейските делегирани прокурори и във Висшия съдебен съвет с колегията на прокуратурата. И днес те бяха съпроводени от призиви на протестиращи. 

Лаура Кьовеши каза, че една от основните ѝ задачи е да наблюдава работата на делегираните прокурори. Новата процедура за незаетите 6 места от наша страна ще стартира след седмица.

Според европейския главен прокурор, след срещите ѝ с министъра на правосъдието и главния прокурор у нас, по тази тема вече има разбирателство. Срок за финал на процедурата обаче няма.

„Аз съм консервативна личност и според мен трябва да сме консервативни и последователни. Ако тези кандидати не изпълнят поставените критерии, няма да отправя предложения за назначаването им“, категорична беше тя.

Няколко пъти Кьовеши отказа да коментира изказвания на политици и вътрешни проблеми в прокуратурите на отделните държави членки. Няколко пъти подчерта и, че в основата на  работата на европейската прокуратура не влизат лични отношения или доверие.

„Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор и му каже да направи това или онова, аз ще направя това публично достояние“, обеща европейският главен прокурор.

Кьовеши призова гражданите да не изпращат в Люксембург дребни случаи, за да не блокират работата на европейската прокуратура, която ще се занимава със сигнали за трансгранични престъпления след 2017 г.

„Ако гражданите имат сигнали, които са важни за нас, могат да докладват на сайта на Европейската прокуратура. Тя служи в интерес на европейските граждани и сме дом на всички участващи, представени в прокуратурата 22 държави, ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие“, подчерта тя.

Кьовеши напомни, че екипите ѝ ще се занимават със случаи на престъпления за над 10 млн. евро.