"При обявеното бедствено положение в различните общини нито един от вече ремонтираните или сега ремонтиращи се язовири не е имало проблем. Новоизградените преливници и отпушените или ремонтирани основни изпускатели осигуриха необходимата проводимост за контролирано изпускане на прииждаща вода".

Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов, където депутатите изслушаха четирима министри във връзка с наводненията у нас през последните дни.

"На 11 януари не се наблюдават нарушения по целостта на язовирите „Маслово“ и „Бистрица“ до Костинброд. Конфликтна точка беше язовир „Земен“ в област Перник. На 8 януари там имаше настъпило свличане на част от въздушния откос. Беше реализирано контролирано понижение на водното ниво през основния изпускател", информира Борисов.

“По-голямо наблюдение и контрол имаше и на язовир „Амбарица“, Кирково. Към 10 ч. на 11 януари е информирано, че започва преливане през преливника и има вероятност тръбата на основния пропусквател да бъде затлачена. Предприети са всички действия, включително и с тежка техника, като е установено, че преливникът е пълен с кал от свлачището и са предприети съответните действия да се преодолее тази ситуация. Подобна ситуация имаше и при язовир „Зорница“ в Община Средец, Ямболска област“, обясни Лъчезар Борисов.

“При язовир "Зорница" край Ямбол ситуацията е подобна. Осъществено е изпускане чрез преливник заради възможно опасно преливане. Чрез него опасността е преодоляна. Разширен е и преливникът”, допълни той.

Министърът на икономиката уточни, че при нито един от вече ремонтираните или сега ремонтиращи се язовири и не е имало проблем.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!