Министерството на икономиката ще проверява работата Комисията за защита на потребителите по сигнал срещу инспекциите им за продажбата на райски газ по морето. 

Председателят на комисията обяви, че причината е проверката на инспекторите за нарушения при продажбата на райски газ по морето. Той обвини новото управление в политически натиск и опит за дискредитиране.

Миналия месец подчинената на Министерството на икономиката комисия извърши проверка на продажбите на "райски газ". Сега самата комисия е обект на проверка, твърди председателят й.

Става дума за сигнал до Инспектората на Министерството на икономиката, че КЗП няма компетенциите да направи разследване за продажбата на райски газ, нито да следи цените и затова е поискал проверка на работата на комисията.

Благодарение на бързите проверки, продажбата на райски газ беше ограничена. Има политически натиск върху комисията и опит да се осъществи регрес по отношение на работата.

От Министерството на икономиката отговориха, че само изискват информация по подаден сигнал срещу комисията. Той обаче не засягал пряко проверката за райския газ, а назначения без конкурс в органа, масови уволнения и разходи за обезщетения на отстранени кадри за близо 150 000 лв.

„Днешните публични твърдения на председателя на КЗП Иван Френкев категорично не отговарят на истината. Министерството на икономиката и индустрията изразява силно притеснение за целенасочения опит за уронване имиджа на институцията“, се казва в позицията.

Министерството очаква поисканата информация от комисията в най-кратки срокове, пише още в позицията.