Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини шест от основните вериги бензиностанции у нас, в картелно споразумение.

След шест месеца разследване антимонополната комисия потвърди първоначалните съмнения за непозволено договаряне на цените, което бърка в джоба на всеки един потребител на горива.

Първоначално разследването започна срещу седем вериги, но при  една от тях не бяха установени нарушения обясниха от антимонополната комисия. 

Останалите шест компании разполагат с 30 дни да се запознаят с материалите и да се защитят с писмено възражение.

След това КЗК трябва да вземе окончателно решение дали е налице картел - максималната санкция в този случай е до 10% от годишния оборот на всяка от компаниите. Това може да бъде най-голямата глоба налагана в историята на КЗК, тъй като може да достигне стотици милиони лева.

Пазарът у нас е за около 6-7 млрд. лв. годишно.

Стоян Мончовски кара любимата руска кола от 1983 г. Гледа я добре, но не я кара често заради скъпото гориво. Той не се съмнява, че има картел. „Един и същи бензин по бензиностанциите днес е 2 лв, а утре 2,50 лв.”, казва той.

Дори комисията да докаже картел, Стоян не смята, че ще има ефект за потребителите. Той е категоричен, че пари няма да му бъдат върнати.

За енергийни експерти това е най-важният въпрос. Васко Начев посочва, че ако се пазят бележките от бензиностанцията всеки клиент може да заведете иск за обезщетение.

Според европейска директива от 2014 г. при доказани в съда неправомерни договорки, крайните клиенти също могат да предявят претенции. Според  Георги Господинов, който е създал на сайта fuelo.net, който ежедневно проверява цените, фактът, че горивата не скочиха драстично е косвен ефект от разследването за картел. „Не вярвам това лято всичките бензиностанции да са работили на минус 30 ст., както изглеждат нещата”, казва той.

Независими експерти изчисляват, че евентуално изкуствено завишените цени би струвало около 1 млрд. лв. на година.

От петролната и газова асоциация към момента нямат официален коментар. Те заявиха, че предстои да се запознаят с твърденията на КЗК.

КЗК ще обяви подробности за обвинението в края на седмицата.

Снимка: bTV