Бесилките и ковчезите, които използват протестиращите, са посочени от Комисията за защита от дискриминация, като основен проблем у нас. 

Това се е случило пред подкомисията на Европарламента, която миналата седмица обсъди на закрито заседание върховенството на закона в България.

Председателят на Българският хелзинкски комитет Красимир Кънев е сред присъствалите на закритото заседание. Разказва за изложението на заместник-главния прокурор пред евродепутатите за успешните акции на магистратите.

„Тя го каза пред Европейската комисия. Тя каза – „Ето тези огромни успехи на прокуратурата не могат да не предизвикат реакция срещу нея“. Един вид тези хора, които искат реформа на прокуратурата, които протестират, искат оставката на главния прокурор, те са едва ли не престъпници“, каза Красимир Кънев.

Външният ни министър Екатерина Захариева, също участник в обсъждането, отказа да коментира чужди изказвания.

„Аз това, което казах, че уважаваме правото на протест и, че считам, че това е едно от най-важните достижения на демокрацията, но не приемам блокиране на кръстовища“, заяви Екатерина Захариева.

Сред поканените на заседанието е била и председателката на Комисията за защита от дискриминация.

"Тя повдигна въпроса за словото на омраза и включително за тези бесилки, които се направиха по време на протестите. Отговорът от депутатите беше малко ироничен, тъй като тя участва в панела на представителите на гражданското общество, тя не очакваше от представител на гражданското общество да излезе с една критика на протестиращите срещу властта“, добави Красимир Кънев.

Ана Джумалиева потвърди пред bTV, че е поставила въпроса с ескалиращия език на омразата като основен проблем - използваните ковчези и бесилки от протестиращите, както и разлепените некролози на политици.

- Поставихте ли въпроса за полицейското насилие?

- Вие отново се опитвате да правите коментар на моите думи. Аз мисля, че бях достатъчно ясна.

- Аз не правя коментар, вие сама казахте какво сте изложила като най-важен проблем.
- Точно така, но въпросът е друг, че аз първо имах много малко време, за да се изкажа.

- Като говорихте за език на омразата, имаше министри, депутати, които наричаха през тези последни 50 дни, протестиращите ги наричаха „изроди“, „алкохолици“. Това не е ли част от езика на омразата също?
- Разбира се.

- Поставихте ли го това като въпрос там?
- Аз ви казвам, че нямаше възможност. След това, аз това, което говорих…

- А за полицейското насилие споменахте ли?
- Ако беше изслушване само на Комисията за защита от дискриминация, предполагам, че щях да имам достатъчно време, за да спомена. 

Очаква се подкомисията към Европарламента да излезе със становище до седмици.