„Очаквам всички текущи дела в България, които влизат в юрисдикцията на европрокуратурата да бъдат прехвърлени, за да бъдат оценени и ние да решим дали да поемем работа по тях, или не. За нас е важно да не работим по случаи с дребни закононарушения, а по-големите. И това да се случи възможно най-скоро, дори днес. Освен това за всички престъпления, извършени след 1 юни имаме задължителна юрисдикция и трябва да ги разследваме“, зави главният европрокурор Лаура Кьовеши по време на своята пресконференция в София.

Кьовеши отново отбеляза обхвата на делата, които попадат под юрисдикцията на Европрокуратурата – измами с големи суми евросредства и ДДС над 10 милиона евро. Евромагистратите не трябва да се занимават например с някои земеделски производител, който е взел 10 000 евро, защото ресурсът им е ограничен, посочи тя. Според нея именно затрупването на европрокуратурата с „дребни случаи“ е един от способите да се блокира нейната работа.

Прехвърлените дела ще бъдат разпределени за оценка между 15-те състава на европрокуратурата на случаен принцип, обясни Кьовеши.

Европрокурор №1 отказа до коментира конкретни разследвания и отказа да разкрие дали ще разследва санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" българи, но каза, че "е готова да си сътрудничи с всички на тази планета, които имат информация по случаи, попадащи в обхвата на юрисдикцията на Европрокуратурата".

В отговор на въпроса дали има доверие на българската прокуратура и усещане за сътрудничество от нашите обвинители, Кьовеши заяви: „Не става дума за доверие и лични чувства, важното е, че трябва да зачитаме закона по всяко време, това включва и регламента за европрокуратурата, а това означава, че местните органи трябва да сигнализират за дела от нашата юрисдикция“.

Кьовеши отбеляза, че е наясно за големите очаквания към Европокуратурата и това е нормално и така трябва да бъде, защото „ние сме създадени, за да увеличим нивото на защита и да увеличим възстановяванията на евросредства от измами и корупция“. Що се отнася до резултатите от работата на нейната институция, тя обаче заяви, че „не можем да определим колко време ще отнеме и не мога да обещая, че в рамките на 1-2 години ще има присъди“.