Главният прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши лично ще следи работата на делегираните прокурори за България. Това стана ясно на брифинга, който тя даде в София.

Кьовеши обясни, че постоянният състав на Европейската прокуратура в Люксембург от 23-ма членове заедно с нея ще упражнява надзор над обвинителите, които работят на национално ниво. По трима прокурори ща наблюдават определена група от държави.

Лично Кьовеши, заедно с нейни колеги от Чехия и Литва, ще упражнява надзор над разследванията в България, Кипър, Германия и Франция.

„Фактът че делегираните прокурори все още имат качество на прокурори в националните системи не означава, че те са подчинени нито на главния прокурор, нито на Висшия съдебен съвет, нито на министъра. Това е записано в регламента“, подчерта Кьовеши.

Тя предупреди: „Ако някой се опита да се намеси в нашата работа – политик се обади на делегиран прокурор да не прави това или онова, аз ще лично направя това публично достояние“.

"Няма чисти страни и не можем да говорим само за обичайните заподозрени, за страните, в които има много незаконна дейност, аз съм сигурна че има престъпления във всички държави членки", категорична беше Лаура Кьовеши.

Тук може да видите целия брифинг: