Партия "Воля" обяви частичен бойкот на парламента. Така Народното събрание ще работи само с три от петте парламентарни групи.

Снимка: bTV

Осигуряването на кворума става все по-трудна задача за управляващите, които имат само един депутат над границата от 121 в зала. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки иска преговори с управляващите, за да се върне в залата.

Мотивите са, че "парламентът се занимава с дребнотемие". Затова понякога ще идват, понякога - не, надяват се в сряда да имат среща с ГЕРБ.

Денят започна спокойно, а минути преди да обяви изтеглянето си, Веселин Марешки разговаряше с Цветан Цветанов в пленарната зала.

Последва изненадващо изявление на „Воля”.

„Ние решихме да напуснем парламента. Причините не мога да ви ги споделя, защото продължават разговорите”, каза Марешки.

Снимка: bTV


По-късно обаче той леко промени позицията си. Понякога щели да идват, а понякога - не.

„В сряда очакваме консултации с най-голямата политическа партия и в зависимост от резултата ще решим какви ще са нашите последващи действия”, заяви председателят на „Воля” в „Лице в лице”.

От ГЕРБ обявиха, че са силно изненадани. Имали и изход от ситуацията.

„Дисциплина. Знаете, че в Холандия с един глас има кворум. Не смятам, че има парламентарна криза, защото знаете, че дейността на парламента работи”, каза Цветан Цветанов.

Обединените патриоти обясниха, че не са притеснени.

Малко преди „Воля” да напусне, те направиха последното си изказване в зала. Отказаха да подкрепят внесената оставка на Славчо Велков като депутат от БСП.

Как изглежда разположението на силите в Народното събрание след излизането на партия „Воля”?

Депутатите са общо 240. За да има кворум, са необходими гласовете на повече от половината, тоест – 121 народни представители.

ГЕРБ и Патриотите заедно имат 122 депутати.

При отсъствие на някои от тях всеки глас ще е от значение.

Към 78-те народни представители на БСП, които не ходят в парламента, добавяме и тези на Воля или общо – 90 депутати.

От месец и от ДПС не се регистрират и така броят на бойкотиращите може да нарасне до 115.

И така се стига до остатък от 3 депутатски места. Две от тях са на независимите депутати, а едно е овакантеното от Славчо Велков днес.