Забрана за всякакви телефони, събиране на химикалки и присъствие на представители на министерството и родителите в училищата по време на матурите – това са част от мерките, които Министерството на образованието и науката (МОН) въвежда срещу преписвачите на зрелостните изпити.

За първи път тази година не само зрелостниците, но и квесторите ще бъдат задължени да предават мобилните си телефони. Така в деня на изпита единственият човек, който ще разполага с мобилния си телефон, ще бъде директорът на училището.

Ще бъдат събирани и химикалите. Учениците ще получават други – с черно мастило.

За първи път тази година ще бъде изпратен представител на министерството във всяко едно от 624-те училища, в които ще се провежда държавен зрелостен изпит.

Ще има и трима представители на родителите.

Тоалетните пък ще бъдат проверени от комисия предишната вечер и запечатани като на избори. По време на изпита отпред ще стоят родител, квестор и представител на министерството.

Ще бъде изградена единна система за видеонаблюдение, чрез която изпитният процес ще може да се гледа онлайн в министерството. Обмисля се възможността камерите да записват и звук.

„Когато човек иска да препише, той търси начин. И вероятно ще намери. Тук говорим за морал. Най-вече от страна на квесторите“, коментира директорът на софийското 137 СОУ „Ангел Кънчев“ Владимир Миков.

Освен тези публични мерки, има и пакет от тайни мерки, който ще бъде оповестен едва след приключването на държавните зрелостни изпити.

Отделно, за да предпазят зрелостниците от спекуланти, които твърдят, че знаят кой автор „ще се падне“ на матурата по български език и литература (БЕЛ) на 18 май, МОН огласи имената на 15 автори, които може да се паднат на изпита. Това са Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев.

Миналата година във „Фейсбук“ потребител, който се нарече Пейо Яворов, пожела успех на зрелостниците. След като наистина се падна стихотворението „Ще бъдеш в бяло“, се появиха съмнения за честността на изпита. Министерството нарече твърденията „спекулации“.

Изпитът по БЕЛ включва тест от 40 въпроса, а 41-ят въпрос е написването на интерпретативно съчинение или есе по дадена тема.

Тази година над 50 хил. ученици са подали заявления да се явят на държавните зрелостни изпити.

btvnovinite.bg, БТА