Жителите на Куртово Конаре излязоха на протест срещу мраморна кариера в близост до домовете им, предаде кореспондентът на bTV Райна Зайкова.

Те блокираха за кратко пътя за Кричим.

Снимка: Райна Зайкова

Протестиращите са подготвили и открито писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, което ще бъде изпратено в Брюксел.

Снимка: Райна Зайкова

В него те искат Юнкер да спре парите за България за околна среда, защото „явно те само се ползват за някакви други цели“ и да застави правителството да спре тази концесия веднъж завинаги.

През годините минахме през всички институции и осъзнахме, че те не вършат никаква работа, каза един от протестиращите.

„Три години кариерата няма съоръжение за отпадъци, защо държавата търпи това? Защо правителството позволява на мафията да ни трови с прах?“, попита друг от недоволните граждани.

Вижте повече във видеото:

От няколко години хората се оплакват, че кариерата засипва къщите и съседните ниви с бял прах от производството, вибрациите от взривните работи тормозят живеещите наблизо, а градините им загиват.

„Снощи като гръмна, все едно, че видяхме облак от прах. Този прах го дишат деца, дишат го възрастни хора“, каза Иванка Ковачева, жител на Куртово Конаре.

„Дърветата умират, нямат никакъв цвят. Камъни като гърмят, хвърчат по нивите. Нещо ужасно е“, добави друга местна жителка – Снежана Милушева.

Според протестиращите концесията е дадена без конкурс.

Снимка: Райна Зайкова

След серия протести през април миналата година концесията беше спряна.

10 месеца по-късно обаче, през март, кариерата възстанови работа.

Концесията е за 35 години, като концесионерът твърди, че е спазил всички предписания на държавата и е изградил оросителна система, за да няма запрашаване на въздуха, затова не смята да отстъпва от правото си.

„Имаме си водонска, с която пръскаме пътя, имаме си оросителна система. В края на краищата е кариера – когато се гръмне, има облак, който уляга“, каза Никола Гърнев, организатор производство в „Персенк инвест“.