Слаб интерес сред безработните към обучение по професии в сферата на туризма отчитат от Българо-германския център за професионално обучение в Смолян. 

В него на хотелиерство и ресторантьорство се учат хора без работа от цялата страна.  

За последните пет години в Центъра обучение за готвачи, хотелиери и камериерки са преминали едва 200 души. Поради липса на интерес последният курс по готварство дори е закъснял с 6 месеца.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Въпреки желанието на работодателите да имат обучени кадри при тях – готови и работещи, от Смолян един-единствен младеж прояви интерес към обучението по професия „готвач”, обясни Ралица Минчева, директор на БГЦПО – Смолян.

С придобита диплома курсистите увеличават шанса си за реализация – като Ана Колева, която няколко сезона е работила на морето, а сега учи за готвач.

„Практиката я имам, като получа и теоретичните знания, ще имам по-голяма възможност да си намеря подходяща работа”, смята тя.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тук се изучава всичко, което е необходимо да знае един готвач, като се започне от теорията, хигиената, материалознанието, технологията на кулинарната продукция. Все едно си завършил училище по туризъм”, посочи шеф Христо Бузалов, главен готвач и преподавател по практика в БГПЦО – Смолян.

Безработните се обучават напълно безплатно, имат осигурена стипендия от 8 лева на ден, както и нощувки и закуска в базата на центъра.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!