Куршум се пръска в тялото на техен колега: Таксиметровите шофьори излизат на протест

Апостол Вълчев е прострелян тежко с незаконно оръжие - присъди още няма

Снимка: БГНЕС
Апостол Вълчев

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  09:48 ч. 24.10.2024 г.
 

Таксиметрови шофьори в цялата страна излизат на национален протест. На 25 октомври от 8:00 часа таксиметрови шофьори от София, Ямбол, Бургас, Велико Търново, Пловдив и Враца излизат едновременно пред Съдебните палати в градовете си в знак на подкрепа към колегата ни Апостол Вълчев от Ямбол, съобщават от Националния таксиметров синдикат.

Вече 7 години Апостол води съдебна битка за справедливост след предумишлен опит за убийство с цел грабеж, докато изпълнява служебните си задължения като таксиметров шофьор. 

Обвиненията са, че на 11 декември 2017 година непълнолетният тогава Костадин Стоянов и 18-годишният боксьор Симеон Димитров прострелват тежко с незаконно оръжие таксиметровия шофьор от Ямбол Апостол Вълчев в предумишлен опит за убийство с цел грабеж, припомнят от синдиката на таксиметровите шофьори.

 

Незаконният боеприпас се пръска в тялото на Апостол, като засяга белия му дроб, спуква диафрагмата му, минава на милиметър от аортата, а парче от него засяда в миокарда и не може да бъде извадено. Проектили са пръснати навсякъде в меките тъкани.

Апостол по чудо оцелява след сериозна кръвозагуба и серия от животоспасяващи операции, но в тялото му и до днес остават проектили от незаконния дум-дум куршум.

Отстранена е и 1/4 от белия му дроб. Извършителите са установени и задържани от МВР, но бургаският апелативен съд пуска на свобода единият от стрелците.

След серия от отлагания на делата и няколко различни съдебни инстанции, обвинението им по странен начин е променено в апелативен съд Бургас от "предумишлен опит за убийство с цел грабеж" на сплашване с цел грабеж” и средна телесна повреда.

Делото за трети път достига до върховен касационен съд, където ще бъде гледано от магистратите на 25.10.2024 от 10:00 часа. 

Снимка: iStock

„Национален таксиметров синдикат, Браншова организация на таксиметровите шофьори и превозвачи, Таксиметрово сдружение "Боляри" - Велико Търново, Сдружение на таксиметрови водачи гр. Ямбол - НТС, както и колегите ни от всички градове, които се включват в инициативата, апелираме към всеки таксиметров шофьор в България да се съберем в 8:00 ч. на 25.10.2024 пред Съдебните палати  в градовете си в подкрепа на колегата ни Апостол Вълчев и ясно да заявим позицията ни относно подмяната на обвинението“, призовават от синдиката.

„Очакваме от ВКС истинска справедливост, а не подменено обвинение за тези, които ни убиват на работните ни места. Очакваме на 25.10.2024 най-накрая да чуем истински ефективни присъди за убийците на таксиметрови шофьори“, посочват още Националния таксиметров синдикат.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK