Куриоз със столичния Дом на културата "Красно село". Свободни помещения има, но различни културни школи не може да ги ползват. За това алармира директорът на дома - Ивелина Кючукова.

От две години Татяна Маилни, която е управител на музикална школа, иска да наеме помещение, за да преподава пиано на деца. Иска да обучава тук поне 30-тина деца с пиано под наем от дома или собствено:

„За съжаление не можем да намерим едно място, където да кажем, че е наше, че е на децата да свирим заедно“, каза Татяна Маилни.

Ръководството Дома на културата казва, че има помещения, които стоят празни, но директорката не може да ги предостави на школите, защото са на разпореждане на общината в „Красно село“:

„Навремето културни оператори най-вероятно са изпълнявали по предназначение  културна дейност, днес може би те нямат такава, но ние нямаме никакъв контрол, защото те най-вероятно си плащат наемите, но те стоят заключени и нищо не се случва“, обясни Ивелина Кючукова.

От общината в „Красно село“ обясниха, че между 2013 и 2018 г. договори за наем са сключени с различни фирми с цел културни дейности. Те обаче са 10-годишни, една част са прекратени, други са в сила. Признават, че има и помещения, които не са отдадени под наем, но:

"Всички те могат да бъдат предоставени за използване по предназначение на трети лица само след наличие на необходимите актове от страна на СОС и Смета но СО."


От ресорната комисия по култура  виждат решението така:

„Просто тези помещения да бъдат предоставени на шефа на този дом, който развива култура, защото тя затова е избрана от СОС“.


А според директора най-добре е помещенията да се ползват не с дългосрочни договори, а почасово, според нуждите на различните културни оператори.