Абсурд с ваксинационните сертификати у нас - хора, поставили си двете дози, не могат да получат документа.

На 21 февруари Иван Иванов и дъщеря му си поставят първа доза от ваксината на „АстраЗенека“ в болница „Света Анна“. От там им дават дата за втора доза - след четири седмици. Двамата отиват, но от болницата отказват да ги ваксинират, защото междувременно правилото се сменило - трябвало да минат 10 седмици. „В Александровска болница обаче имаше създадена организация  и там ни беше поставена втората ваксина“, обяснява Иванов.

Така във ваксинационния картон болница „Александровска“ попълва, че вторите им дози са поставени. Информацията обаче не е въведена в електронната система, което прави невъзможно получаването на ваксинационен сертификат.

„На нея й предстои пътуване, заедно с мен, в Белгия по повод нейно обучение, държахме да имаме този сертификат, защото той би ни спестил евентуално карантина там“, обяснява Иванов.

От „Алексанровска“ обясняват, че допреди няколко дни имало ограничения в системата, които не позволявали да се регистрира втора доза, преди да са изтекли 10 седмици от първата.

По тази причина на гражданите се издавал документ от болницата, верифициращ поставянето на две дози от въпросния лекарствен продукт.

„Към момента нищо не пречи на всеки да издава каквито иска сертификати, свързани с ваксината срещу коронавирус, по простата причина, че той никъде не е регламентиран“, коментира адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

От здравното министерство твърдят, че проблемът е решен, но към момента втората доза на Иван и дъщеря му така и не е регистрирана. От писмената позицията на болницата не става ясно защо.