2015 г. трябва да бъде годината, в която да падне още една граница за Шенген. Надявам се първо да падне въздушната, а после и останалите - морска и сухопътна.

Това заяви пред журналисти вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева, след като провери готовността на Летище София за прилагане на критериите по граничен и митнически контрол заедно със зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев.

„България демонстрира високо ниво на партньорство и доказва, че може да й се има доверие. Когато става въпрос за прилагането на законодателството по "Южен поток" или налагaнeто на рестриктивен бюджет, за да удържим дефицита до 3 %, тогава на България се казва "браво" и се дава положителна оценка. Сега е време това доверие да бъде преведено на езика на влизането на България в Шенген”, заяви Кунева.

Тя подчерта, че България ще даде заявка на европейските си партньори, че не бива да се допуска Европа на две скорости. Целта е общата сигурност на ЕС, коментира тя.

Кунева беше категорична, че ако страната стане член на Шенгенското пространство, това ще допринесе за решаване на проблемите в правосъдието и призова за пореден път съдебната власт да припознае своята водеща роля в съдебната реформа.

Меглена Кунева посочи, че до този момент за покриване на шенгенските условия по границите са отделени не по-малко от 300 млн. евро. Тя подчерта, че са вложени и много средства в подготовка на служителите, както и в техническото обезпечаване на границите.

Тези пари трябва да дадат резултат - възвръщаемост през икономиката и репутацията на страната, добави Кунева и беше категорична, че не бива да се допуска техниката - системите Евродак, ВИС, ШИС, СИРЕНЕ, които са на разположение на граничния контрол - да остарее, без да се ползва по същество в рамките на Шенген.