Културни институти спешно се нуждаят от ремонт. Тежката зима влоши допълнително състоянието на сгради, които не са ремонтирани от години.

В Националния музикален театър лошото време и това, че отдавна не е правен ремонт, са направили мястото по-подходящо за декор на филм на ужасите.

Сградата вече е повредена, вижда се по колоните на мястото, повредени са и част от декорите, и са нужни спешни мерки.

В музикалния театър последно преди 5 години е ремонтирана част от покрива. Водата обаче вече се просмуква в гримьорните. Салонът е ремонтиран през 2007 г.. Сценичната механизация обаче е от края на 40-те години на миналия век, десетилетие по-младо е осветлението.

Най-тежко е положението в депото за декори. Водата от снеготопенето реално руши сградата. Спешно трябва ремонт, за който е нужна тежка процедура.

„Затова сега акцентираме, за да може да се задвижат нещата, да имаме проектна готовност и евентуално на лято, когато не е активният театрален сезон, а и движението в София би било по-облекчено, да може да се извършат някакви ремонтни работи”, заяви техническият директор на Националния музикален театър Васил Василев.

Пет години след ремонта на Русенската опера сградата също се руши. Падат фризове, плочи, покривът тече. Всеки дъжд е изпитание за артистите.

Само за покрива са нужни около 500 000 лева.

Заради снега падна и част от покрива на Националната библиотека, беше ранен човек. До дни започва аварийният ремонт там, за който са отпуснати 20 000 лева.

В края на тази седмица трябва да започне ремонтът на фасадата на Националната галерия - бившия Царски дворец. Той трябва да е безплатен, защото е в рамките на гаранцията от последния голям ремонт на сградата.