Дългоочаквани музикални събития в София. Те обаче ще се случат на фона на новите противоепидемични мерки.

След последната лента от култовата поредица за Джеймс Бонд, Софийската филхармония и компания от редица изявени изпълнители пренасят публиката в една изцяло тематична вечер с музика от филмите за Агент 007.

Краткия срок за въвеждането на мерките обаче внесе сериозен смут в провеждането на събитията.  Все пак организаторите им намериха начин да ги изпълнят, за да не губят публика. Обособена е мобилна лаборатория за тези, които не разполагат със зелен сертификат. Всички, които са закупили билет, могат да се тестват, а цената е 10 лв.

Снимка: bTV

Новите мерки изправиха на нокти артистичните среди у нас. Възникнаха и десетки въпроси на хора, закупили предварително билети.

„Имаше отлив от публика, няма да го отричаме, хората в един момент, освен билета, който трябва да заплатят, те трябва да заплатят, евентуално и тест“, казва Рут Колева.

„Беше доста стресиращо, защото още първия ден имахме концерт. Щастлива съм, че успяхме да реагираме на момента, успяхме да организираме подвижна лаборатория, която да тества публиката без сертификати“, заяви Кремена Николова, PR на Софийска филхармония.

Снимка: bTV

Освен за публиката мерките създадоха трудности и за артистите. Налага се екип от 80 души да се сдобие с документа - буквално за часове.

„Такива мерки се обявяват не от днес за днес, а от днес за няколко месеца. Аз съм в една патова ситуация, тъй като съм ваксинирана в Америка още края на април…, но се оказва, че хората, ваксинирани извън ЕС, не могат да си изкарат този въпросния зелен сертификат“, споделя Колева.

Все пак културата спечели нещо - автоматичното отпадане на ограниченията за капацитет.

Снимка: bTV

Само след ден, един от най-обичаните български певци ще отпразнува рождения си ден с грандиозен концерт. В "Арена Армеец" ще има мобилна лаборатория, в която всеки без сертификат ще може да се тества преди събитието.

Изпълнителят призова всички да приемат медицината с малко повече доверие.