Имало ли е куфарче с доказателства за корупция в България по време на управлението на Иван Костов?

За наличието му обяви пред bTV икономистът Стив Ханке, който е бил съветник на президента Петър Стоянов.

Докато консултира президента Стоянов, проф. Стив Ханке го съветва на първо място, след хиперинфлацията, да се пребори с корупцията.

"Той ми отвърна: "Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?".
Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита "И, къде са?" Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случаи на корупция", заяви Стив Ханке в предаването „120 минути“ в неделя.

Секретарката на Стоянов прави копия на документите. В това време президентът звъни на премиера - тогава Иван Костов.

Иван Костов беше категоричен, че никой не му е показвал нито куфарчето, нито неговото съдържание. И не знае дали то има връзка с коментара на президента Стоянов за смените на министри през 2000-а година.

Репликата "Иване, кажи си" - може ли да става дума за това нещо?
Трябва да го питате него, той винаги е бил притеснен от загубата на доверие към управлението в следствие на приватизационния процес, посочи Иван Костов.

По ваше време укривани ли са сигнали за корупция?
Не са укривани сигнали, а са отивали където трябва да отиват.

Костов добави, че въпреки всички документи, предадени на прокуратурата, няма нито една осъдителна присъда. Опитите ни да се свържем за коментар с Петър Стоянов днес се оказаха неуспешни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!