Три лабрадора на фондация "Очи на четири лапи" - имат нужда от приемно семейство. За да бъде Кода верен партньор на незрящ човек, Ели прекарва с нея по около 4 часа на ден. Тя е инструктор от две години, вече има едно дипломирано куче, а Кода ще й бъде второ.

„Учим ги на общо послушание и на специален курс на обучение. Общото послушание са командите: седни, легни, ела тук и още много разбира се. И специалното обучение вече да води човека, като обхожда внимателно препятствията, намиращи се на маршрута. Това могат да са спрели коли по тротоарите, клони висящи, чучури на балкони -всякакви. Кучето трябва да внимава. Кучето всъщност - е очите на слепия човек”, разказва инструкторът Елена Андреева.

„Бяхме с момичето, на което предадох първото си куче, бяхме в метрото, на метростанцията и имаше един дядо седнал на един стол, на пейката. Кучето доведе момичето на съседната пейка, която беше свобода и той се разкрещя: Махни го това куче от тука, то няма работа тука. Тя каза: Господине аз съм сляпа! Той каза: Изобщо не ме интересува, изобщо махни го да не го ударя”, сподели Елена.

Бъдещото поколение кучета водачи са двумесечните Найтири, Немо и Нобел.

За да пораснат тези три палави кучета, се нуждаят от приемни семейства. Стопаните няма да похарчат нищо друго освен своята любов и време, в рамките на следващата една година.