Куче откри „затрупан“ от лавина човек за минути. Това се случи на връх Ком в Стара планина, но за щастие - не наистина, а по време на обучение на кучета при лавинни нещастия.

На връх Ком са дванайсет бъдещи „колеги“ на планински спасители от цялата страна. За да станат истински спасителни кучета, всяко от тях трябва да мине през няколко обучителни курса.

„Един пълен цикъл на завършено обучение е някъде около три години“, обяснява планинският спасител Георги Стамов.

Претърсване на планински район за изчезнал човек, отнема на около 30 души минимум седем часа. Обученото куче прави това за около половин час.

Едно от най-важните неща при обучението на кучета е откриването на хора, затрупани от лавина. За да покажем способностите на обучено куче, симулираме ситуация на затрупани хора в изкуствено изградена дупка от сняг.

Кучето успява да надуши и да открие успешно нашият пострадал. „Не мие  проблем на четири-пет метра да намери човек. То не го изравя, обаче го маркира“, обяснява Сергей Цветков, който е ръководител на групата за спасяване с кучета към ПСС.

„Наистина кучешкият нос не може да бъде заменен с никаква техника за момента и затова те остават наши верни партньори в издирвателните акции“, коментира планинският спасител Атанас Уков.

Издирвателните акции се улесняват и от GPS-устройства, които проследяват точната локация на кучето и неговото поведение. Досега планинските ни спасители не са използвали такива, но обявиха предстоящото им дарение.

Кучетата-спасители на Българския Червен кръст в момента са двайсет и три.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!