Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционно решението за предсрочното освобождаване на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов, съобщиха от съда.

Решението на КС беше взето единодушно от всички 10 съдии, които присъстваха на заседанието.

Станимир Михайлов беше отстранен от поста на 17 април тази година от Народното събрание. Мандатът му беше прекратен с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Решението беше атакувано като противоконституционно от депутати от ПП-ДБ още на 17 април. Мотивите за оспорването бяха, че са нарушени принципите на правовата държава и на разделение на властите.

Станимир Михайлов беше избран за управител на НЗОК на 29 юли 2023 г. по предложение на ПП-ДБ. Той беше единственият кандидат за поста, а номинацията му беше подкрепена от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

 

На 1 декември миналата година Михайлов и подуправителят на Здравната каса Момчил Мавров депозираха в парламента оставките си.

На 17 април, в хода на дебатите по поисканото отстраняване, стана ясно, че Михайлов е оттеглил оставката си.

КС образува делото по жалбата срещу освобождаването на управителя на Здравната каса на 24 май тази година.

Съгласно тълкувателното решение на КС от 2020 г. обявените за противоконституционни решения на Народното събрание са невалидни от момента на приемането им, припомнят от lex.bg. Т.е. днешното произнасяне на съда означава, че Михайлов никога не е бил освобождаван като управител на НЗОК.

Приема се, че освобождаването на Михайлов е станало без законово основание, тъй като подадената от него оставка е била оттеглена.