Единодушно с 12:0 гласа Конституционният съд (КС) уважи искането на главния прокурор Сотир Цацаров и обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за бюджета, която спря субсидията на съдебната власт, предаде БГНЕС. Текстът беше атакуван пред КС от главния прокурор Сотир Цацаров.

Съдиите са възприели аргументите на докладчика Пламен Киров, че разпоредбата в чл. 2, ал. 6 от Закона за бюджета за 2015 г., според която "неизпълнението на приходите в бюджета на съдебната власт не се покрива с допълнителна субсидия от централния бюджет", е в противоречие с конституцията.

"Ще се съобразим с решението на съда", заявиха от ведомството на финансовия министър Владислав Горанов. Финансистите са категорични - не се налага актуализация на бюджет 2015. Така е, отвръщат юристите - "зачертаният" текст от КС просто няма да се прилага, а държавата ще е длъжна да дофинансира съдебната власт, ако не й стигат приходите, пише "Де факто".

В решението си съдът е посочил, че забранителният текст от закона за бюджета противоречи на принципите на правовата държава, разделението на властите и на условието по конституция, че бюджетът на съдебната власт е самостоятелен.

Според конституционните съдии невъзможността съдебната власт да получи допълнителни пари, ако не събере достатъчно от такси и от други източници, погазва независимостта ѝ. Решението не е изненада, защото КС има богата практика, която гарантира независимостта на съдебната власт и чрез самостоятелния й бюджет.

На това се позова и главният прокурор Сотир Цацаров, който в искането си до КС заяви, че законодателната власт е длъжна да гарантира бюджета на съдебната власт, за да може тя ефективно да осъществява функциите си. "Това се постига включително и чрез законовата възможност за компенсиране на недостига от наличностите по сметки от предходни години или с допълнителна субсидия от държавния бюджет", заяви той.

В искането си до КС Цацаров напомни, че поради недостиг на средства от 2012 г. не са актуализирани заплатите в съдебната система, а според съдебния закон това е задължително.

През февруари тази година на среща с ВСС финансовият министър Владислав Горанов категорично отхвърли исканията хазната да отпусне още 25,4 млн. лв. за индексиране на магистратските заплати по закон под предлог, че няма пари. След вчерашното решение на КС решаването на този въпрос изглежда по-оптимистично, макар че високопоставени магистрати, до които "Преса" се допита, остават скептични по въпроса.

Бюджетът на съдебната власт за 2015 г. е 460 млн. лв. - точно толкова, колкото беше предложил кабинетът. ВСС беше поискал 543,7 млн.лв. за 2015 г., но на заседание на правната комисия на 4 декември кадровиците дадоха знак, че са склонни на компромис - в краен случай може да приемат и бюджет от 493,4 млн. лв. Предупредиха, че това е абсолютният минимум, за да може Темида да функционира през 2015 г.