БСП не може да си позволи да продължи да изглежда като скарана със себе си политическа сила. Това заяви пред БНР социалистът Крум Зарков, който се кандидатира за председател на левицата, след като досегашният лидер Корнелия Нинова подаде оставка. 

„Корнелия Нинова дойде в БСП през 2016 и аз твърдя, че тя тогава беше точният човек  на точното място. Тя дойде, когато партията не беше в добра кондиция и успя с нейната енергия и воля да я вдигне. Тези битки - аз не се отричам от тях, бил съм част от тях. Реформата, която се проведе в БСП, допринесе до голяма степен за добрия ни резултат през 2017 г. Между 2017 и 2020 г. ние бяхме единствената твърда парламентарна опозиция на един режим“, каза Зарков.

След прекия избор на председател, според Зарков е трябвало да се тръгне към властта и да се затворят вътрешните фронтове, тъй като те са били решени от социалистите на базово ниво. Вместо това по думите му е продължило соченето с пръст и затварянето на партията.

„Ако и този път отлагаме решенията, отново се снишим, отдадем се на политиката на щрауса, то не знам какво се очаква на следващите избори. Електоралният календар е безмилостен. След две години идват местни, най-тежките за всяка партия избори и най-важните и ако БСП не започне своята подготовка за тях сега, не знам какво очакват хората да се случи след две години“, коментира социалистът.

Той беше категоричен, че няма да бъде „инсталиран“ председател или подчинен такъв. Относно „Истанбулската конвенция“, която е една от червените линии в политиката на БСП, Зарков каза:

„Обикновено когато някой не иска да говори по дадена тема, развява темата за т.нар. джендърство. Този документ, оставям настрана спорните му части, трябва да бъде реализиран основно в българското законодателство. Но имам проблем с насилието, което се вихри, в това число с домашното насилие, в частност с насилието срещу жени. И ако ме прави джендър фактът, че аз съм автор на законопроектите, които БСП е вкарвала по тази тема, добре“.

Вчера Корнелия Нинова обяви в телевизионно интервю, че Зарков е защитник на „Истанбулската конвенция“, а 80% от партията е против.