В 18 населени места в Пловдивска област са получени жалби за проблеми с покритието на мобилните оператори. Това каза в Пловдив председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, цитиран от БТА.

Той заяви, че ще бъдат извършени проверките и след това в местата, в които се установи несъвпадения на декларираното покритие ще бъдат наложени актове. Според него не е нормално в Пловдивска област, която е равнинна, да има проблеми с покритието.

Божков допълни, че мобилните оператори са задължени да изработят електронни карти за покритието.

До 20 юли на територията на Пловдивска област са извършени 239 проверки и са съставени четири акта за административни нарушения. В последствие наказателните постановления могат да се увеличат при неизпълнение на дадените предписания. В областта няма проблеми по отношение силата и разпространението на сигнала за радио и телевизия.

Кой е по-по-най

В национален мащаб най-много жалби в КРС са постъпили срещу "Мобилтел" - 506 жалби (или 40 процента от общия брой), 450 са жалбите срещу "БТК" (34%), срещу "Теленор" са 192 (14 %) и срещу "Булсатком" в КРС са получени 9 жалби (1%), съобщи Веселин Божков.

Той допълни, че според статистика поне 60 процента от тези жалби са основателни. Като цяло с всяка година жалбите в КРС намаляват с 10 процента заради подобрената потребителска култура в страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!