Още тази нощ, по-рано от планираното, Столичната община ще отвори кризисните центрове за бездомни хора. Районът около минералните чешми в центъра на София е място, където често се събират крайно нуждаещи се хора.  Там екипът ни срещна двама мъже, които се съгласяват да говорят за живота си, но анонимно.

Чочо е техният най-добър приятел - кръстоска между сибирски вълк и кавказка овчарка. Казват, че си приличат - издържат на студ. Нощуват в изоставена постройка.

Температурата, при която трябва да оцеляват хората на открито, през деня беше 0 градуса.

Затова кризисният център за настаняване на бездомни в София отвори врати два дни предварително. Два часа преди да започне настаняването се събра опашка.

Един от нуждаещите се, Емил, разказа, че е пенсионер, 27 години работил в градския транспорт, но синът и дъщеря му го изоставили.

Капацитетът на центъра е 170 места, но не връщат никого. Нуждаещите се могат да прекарат нощта на топло, получават вечеря и закуска.

Всяка вечер мобилни екипи на столичната община правят обходи из София. Предлага им с настаняване и се извозват до центъра, разказа управителят Драгослава Лунджова.

Центърът ще подслонява бедставщи до края на март.