Задълбочава се кризата с издаването на решения от ТЕЛК за хората с трайни увреждания. Част от комисиите издават решения, но друга част – не. 

Много от болните могат да останат без пенсията си, докато чакат окончателното решение на казуса. 

Решението от ТЕЛК на Румен Стоянов изтича след няколко дни. Комисията в Монтана, откъдето е мъжът, не издава нови решения на пациентите с повече от едно заболявания. Причината е, че съдът отмени методиката, която лекарите спазват,  за да определят крайния процент трайно намалена нетрудоспособност.

"На човек, който няма близки и разчита само на собствената си пенсия, докато не мине преосвидетелстване, му спират пенсията", обясни Румен. 

С писмо от 29 май здравното министерство обясни, че няма законово основание да издаде  указания, които да действат, докато се приеме наново наредбата. И уточнява, че медицинските критерии, свързани с развитието на различните заболявания, не са променени.

"Ние преглеждаме пациентите, установяваме всичко по действащата наредба, но нямаме механизъм, по който да им дадем крайната оценка", каза д-р Никола Петров, председател на ТЕЛК – Монтана. 

Въпреки решението на съда във Велико Търново продължават да издават решения.

"Патологията на водещото заболяване ще даде основния процент. Ако има други заболявания, те дават по-малките проценти, сумират се, определя се дата на инвалидизиране", заяви д-р Олга Пенева, председател на ТЕЛК - Велико Търново. 

"Те според мен са нищожни изначално, защото те нямат правното основание, на което да бъдат издадени", коментира адвокат Христина Николова. 

От Осигурителния институт обясниха, че при спазване на действащите разпоредби и при подробни мотиви, няма основание да обжалват решенията на ТЕЛК. Идния вторник тристранният съвет ще разгледа предложената наново наредбата.