Криза в експертните лекарски комисии. Две трети от лекарите в ТЕЛК-овете са в пенсионна възраст, а над 40 длъжности са незаети. До няколко години системата ще рухне, сигнализират от Центъра за защита правата в здравеопазването.

За да работят в ТЕЛК, лекарите трябва да имат придобита специалност и 10 години стаж. Влязат ли в комисия, нямат право да работят на друго място.

Заплатите варират според болницата, в която се намира експертната комисия. Възнагражденията в Бургас например са между 900 и 1600 лева, а в Габрово - между 500 и 700 лева.

В момента здравното министерство заделя около 7 милиона лева годишно за ТЕЛК-овете. За всеки освидетелстван пациент се дават по 20 лева. Освен за създаване на клинична пътека, по която да постъпват пари от здравната каса, лекарите настояват да падне забраната, която ги ограничава да работят само в комисията.

Предстои следващият парламент да разгледа промени в закона, с които се закриват специализираните комисии, а пациентите да се преглеждат в общите.

„Те да отидат в един ТЕЛК и там да получат консултацията по всички заболявания от всички специалисти”, обяснява механизма д-р Кънчо Райчев.

С промените, които чакат да одобрение, ще отпадне и забраната лекарите да работят само в ТЕЛК-овете.