Все по-малко млади лекари има в страната ни. Над половината медици у нас са на възраст над 55 години.

Работещите лекари у нас са около 28 хиляди.

От тях  едва 3200 са лекарите до 35-годишна възраст, а над 20% са лекари над 60-годишна възраст. Има и такива на по 70 и 80 години, на които продължаваме да разчитаме. 

Д-р Станю Янков е хирург от почти половин век. Въпреки своите 75 години той продължава да спасява човешки животи.

„Обичам си професията и искам да дам до последно каквото мога на хората”, категоричен е той.

Извършил е хиляди операции, но помни най-тежката. „Едно младо момче, намушкано в сърцето. Такива пациенти рядко стигат живи дотук. Лявата камера имаше прободно нараняване, зашихме я. Жив е до ден-днешен”, разказва д-р Янков. 

Той никога не би сменил професията си с друга. И трите деца на д-р Янков са последвали примера му и днес работят като лекари в България. 

Жителите на село Бяла река пък разчитат на 85-годишния д-р Явор Младенов. Той не само работи, но и следва висше във Варненския медицински университет. Казва, че лекарят е лекар докрай. 

„Не искам да ги напускам, без да дойде друг колега да ме смени, но колеги още няма”, подчертава д-р Младенов. 

А младите лекари предпочитат чужбина. „Около 70% от дипломиращите лекари са изявили желание веднага да идат в чужбина. Това е много притеснително. Може би ще дойде един момент, в който ще има голям луфт между поколенията и това няма да е добре не за здравеопазването, а за пациентите”, посочва д-р Юлиян Йорданов от БЛС. 

Младите избират чужбина най-вече заради заплащане и реализация. През тази година нови 400 лекари са напуснали България, за да специализират и да работят в чужбина.