Липса на таксита в София, алармират от бранша. В София те са около 6000, но в момента работят не повече от 4000 и всички таксиметрови компании се оплакват от липса на шофьори.

Председателят на съюз "Такси" Кирил Ризов казва, че среднодневният оборот на едно такси в София е около 80 лева, а разходите - около 90 лева. Пандемията и високите цени на горивата са причината много таксиметрови шофьори да спрат работа.  

„Ако не се вдигнат тарифите - нещо, което сме направили като заявка към Столичния общински съвет, нещата ще вървят на зле, т.е. бройката ще продължава да пада“, добави той.

Таксиметровият бранш настоява за 50-процентно увеличение, но Кирил Ризов казва, че реалното едва ли ще бъде повече от 30%. Браншът настоява за още две мерки - 100 лева месечна помощ за всеки регистриран шофьор при шоково увеличение на цените на горивата и намаляване на данъка върху таксиметровия превоз, който се плаща в общината.

„Все пак и хората, които са зад волана, имат своето достойнство и своите права да работят за достатъчно добро възнаграждение. С корекции от държавата и с наши усилия ще успеем да върнем нивата на добро обслужване“, заяви управителят на таксиметрова компания Илия Василев.

Столичният общински съвет трябва да реши на заседание в края на месеца дали и с колко ще бъде увеличена тарифата.