Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов критикува президента, министрите на отбраната и на външните работи за реакциите има към призива на Русия НАТО да се изтегли до определени граници. От гражданското сдружение „Ние идваме!“ обявиха, че очакват посланикът на Руската федерация да бъде извикан в МВнР.

По-рано днес руското МВнР обяви изтеглянето на войските на НАТО от България и Румъния като едно от условията за диалог с Алианса. В официална позиция от Министерството на външните работи призоваха Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа във Фейсбук страницата си, че след като темата е повдигната остро от опозицията в парламента в лицето на ГЕРБ-СДС, премиерът Кирил Петков е отишъл в Народното събрание и прочел няколко изречения.

"Подобно поведение на управляващите е скандално в момент, в който Москва се опитва да се меси във вътрешните работи на страната ни и да решава въпроси на българската национална сигурност. В знаков ден за България като днешния ясно ще си проличи кой е държавник и може да защити българския национален интерес и суверенитет! Сега ще си проличи ясно кой какво защитава. Сега е времето и да видим кой ни е съюзник и кой не", заявява в поста си бившият премиер.

„Ние идваме!“: Руският посланик да бъде извикан в МВнР

Желанието на Русия от страната ни да се изтегли инфраструктурата на НАТО е очевиден пример за намеса във вътрешните работи на Република България, се казва в позиция на гражданското сдружение „Ние идваме!“, с председател адв. Николай Хаджигенов.  

Липсващата или бавна реакция от страна на българското външно министерство никога не е помогнала и не ни е спестила униженията да останем без природен газ, заради конфликт в миналото между Украйна и Русия, нито незаконно нарушаване на въздушното ни пространство от военни самолети на Русия, нито подигравката с историческата ни памет за създаването на славянобългарската ни азбука, посочват от сдружението.

Според тях посланикът на Руската федерация трябва да бъде извикан в МВнР, за да даде уточнения, се подчертава още в позицията на сдружение „Ние идваме!“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!