Разследваният за смъртта на журналиста Милен Цветков - Кристиан Николов остава в ареста. Под въздействието на наркотици той предизвика катастрофата, при която загина телевизионният водещ.

Николов поиска от съда мярката му за неотклонение да бъде изменена и настояваше да бъде освободен от ареста, но градският съд отказа молбата му.

22-годишният Кристиян Николов не се яви в съдебната зала. Беше направена видеоконферентна връзка, но той не пожела да участва в заседанието, затова тя беше прекъсната.

На днешното съдебно заседание стана ясно, че разследването е към края, но липсват ключови експертизи, като авто-техническата, която ще бъде готова до края на месеца, поясни прокурор Иван Кучиев.  

Авто-техническата експертиза ще покаже механизма на катастрофата, можела ли е да бъде предотвратена и други важни детайли от фаталния сблъсък. На този етап данните показват, че 22-годишният Кристиян е шофирал с поне 95 километра в час, два пъти над допустимото. Липсва спирачен път.

Прокурорът намекна, че обвиненията не съдейства на разследването. Кристиян е отказал да участва в изследване и вещите лица да изготвят друга ключова за разследването експертиза - психиатрично–психологическа.

"Мотивите са негови, не мога да ги коментирам, но току що адвоката му изрази уверение, че ще участва, ще видим доколко това не е поредното шиканиране на процеса. Това блокира разследването", заяви Иван Кучиев, прокурор. 

Тази експертиза ще покаже състояние, в което е бил Кристиян по време на катастрофата, може ли адекватно да участва в наказателния процес и да носи наказателна отговорност. Според психиатъра и вещо лице Цветеслава Гълъбова, отказът на обвиняемите да съдействат е много честа защитна теза.

В кръвта Кристиян е открих и солиден коктейл от накротици – амфетами, кокаин, марихуана и лексотан. Факт, който е възможно също да бъде използван като защитна теза.

"Най-честата, когато има употреба на наркотоици и алкохол, е: Aз нищо не си спомням, но според мен това, че извършителят нищо не си спомня не е дoстатъчно основание да се прецени, че той не е бил могъл да разбира свойствотo и значението на постъпките си", обясни психиатъра. 

Опитите за симулация на психични болести са много често срещани. Но те са неуспешни, категорична е Гълъбова. 

Прокуратурата преквалифицира обвинението срещу Кристиян в по-тежко. Той вече е обвинен за умишлено причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков, като случаят е особено тежък. Според обвинението той е нарушил правилата за движение по Закона за движението по пътищата, като се е движил със скорост над разрешената и не спрял на червен сигнал вследствие на което умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков.

Случаят е особено тежък, тъй като е шофирал след употреба на различни видове наркотични вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам. Застрашил е живота и здравето на множество участници в движението, като деянието е извършено на оживено място. На кадрите се виждат и пешеходци, които в този момент пресичат по чудо се разминават със сблъсъка.

Съдебно-медицинската експертиза е показала, че в следствие на удара Цветков е получил множество несъвместими с живота травми. Наказанието, което предвижда законът за това, е от 15 до 20 години затвор или доживотен затвор.