МВР ангажира целия си наличен ресурс в издирването на Стоян Зайков. Дронове, хеликоптери, специални части и стотици полицаи търсят 43-годишния мъж.

Криминалния психолог Тодор Тодоров определи Зайков като асоциален, егоцентричен и страхлив човек. По думите му, беглецът е загрижен единствено за себе си и собственото си оцеляване. 


„Той би могъл да се крие навсякъде, където му е познато на него. Защото такива хора като него мислят само за себе си и постъпват така”,обясни експертът.

Тодоров допълни, че не се интересува от нищо и от никого. Включително от единственото си дете.

„Ако той е един загрижен баща, няма да подложи детето си това, Подлага детето му да не знае къде е и какво се случва с него, от една страна. От друга страна, създава предпоставки да го заведат в социална институция”, допълни Тодоров.

В подобни случаи е важно издирването да е целенасочено и добре планирано. Според Тодоров, няма опасност за обикновените хора в Костенец.

Профайлърът обаче съветва всички, които са имали лични отношения с беглеца, да се обърнат към разследващите, за да гарантират собственото си оцеляване.