Държавата и бизнесът обмислят нови мерки за тежката индустрия заради високите цени на електроенергията.

На среща в Министерския съвет, управляващите и индустриалците обсъдиха възможността големите предприятия да купуват ток директрно от АЕЦ „Козлодуй“ и Националната електрическа компания, така че да избегнат ежедневно поскъпващите цени на електроенергията на борсата.

Работна група ще подготви новата мярка, така че тежката индустрия да не зависи от цените на тока на борсата. Това обче ще важи за около 160 големи предприятия. Отстъпката от 50 лева на мегават час ще е чак от декември, и то ако ново Народно събрание актуализира бюджета. Бранша определиха мерките като недостатъчни.

„Не е нормално един голям завод да плаща 500 лева за електроенергия, а в същото време едно домакинство да плаща 119 лева сметка за ток вкъщи“, смята Кирил Домусчиев от КРИБ.

За момента обаче не е правен анализ ако 160-те големи предприятия сключат двустранни договори дали цените за всички останали, които ще продължат да купуват електроенергия от борсата няма да скочат допълнително.

Сред срещата на „Дондуков 1“ стана ясно, че Конфедерацията на работодателите и индустриалците, минно геоложката камара и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори засега се отказват от обявения протест на бизнеса заради скъпия ток за следващия вторник.