Кръгово движение ще бъде изградено на кръстовището на бул. "П. К. Яворов" и бул. "Драган Цанков" в София. Това съобщи заместник-кметът Любомир Христов.

Реконструкцията започва от следващата седмица и ще продължи шест месеца. Стойността на проекта е 20 млн. лв.

Строителните дейности ще наложат временна организация на движението, но няма да има спиране изцяло, посочи Любомир Христов.

Идеята е да се понижи нивото на бул. "П. К. Яворов", а бул. "Драган Цанков" да бъде запазен на сегашното си ниво, като се изгради кръгово движение.

До 19 май строителството ще се извършва в крайните ленти, като се запази движението в останалите платна. За по два-три дни ще има спиране на движението заради прехвърлянето на подземната инфраструктура, като това ще се прави по време на почивните дни или празниците.

Заради парка проектът е бил преработван. В крайния вариант се предвижда запазването на 37 дървета, но други 41 ще бъдат премахнати. Сред тях няма такива, които са уникални видове или защитени от закона.

Проектът предвижда рехабилитация на "Драган Цанков" - от бул. "П. К. Яворов" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", подмяна на паважа и изграждането на две платна за движение във всяка посока в рамките на сегашния обем на булеварда.

От Общината обещават придвижването в пиковите часове да става осем минути по-бързо.

Любомир Христов поясни, че след реализацията на проекта наполовина ще намалее концентрацията на азотни окиси, фини прахови частици, неметанови летливи съединения и въглероден оксид. Това ще стане заради избягването на голямото изчакване, каквото е при сегашното състояние на кръстовището, което е със светофара.