Кражбата на тефтера на Филип Златанов не е поръчана, а напълно случайна – това смята експертът Стефан Бенчев, от чиято кола изчезнаха прословутите записки. Дни след скандалната новина той проговори пред bTV.

Точно преди седмица Стефан Бенчев отива за първи път до следствения отдел на градска прокуратура със собствения си автомобил. Дотогава винаги ползвал такси. Носи със себе си и тефтерите. Срокът за експертизата бил съкратен и той трябвало да ги върне възможно най-скоро. „За първи път пътувам по тоя маршрут, обърках се по пътя. Вместо да свия на едно място, свих на друго”, твърди Бенчев.

Объркването му е кратко. Щом усеща, че се движи в грешна посока, прави обратен завой. Тогава забелязва и че една от задните гуми е спукана. „Отзад някой ми светна с фарове и като ме подмина, сочи нещо. Аз погледнах и видях гумата”, разказа още вещото лице.

Бенчев разказва как слиза от колата си и понеже няма резервна гума, тръгва да търси помощ. Оставя колата без надзор, но заключена. Чантата със записките остава в нея. „Чантата беше на земята, да легне на пода. Тя е със затъмнено задното стъкло”, обясни още той.

Оказва се и че гумаджията не може да помогне веднага и така вещото лице се връща при колата. „Отдалечих се отстрани да отида до малка нужда. Оставил съм от 3 до 4 минути колата без надзор. Тогава отключена беше”, признава Стефан Бенчев.

Днес той предполага, че кражбата е станала точно в този момент. Веднага подава сигнал. „На 112 се обадих, те казаха утре да отида в 6-то РПУ да дам заявление. Не съм споменавал служебни, от особена важност. За мен всички са обекти”, каза още Бенчев.

Според експерта кражбата е случайна. Не за първи път взема документи за работа вкъщи. „Това е по дознание експертиза, винаги са се взимали, не е имало проблем. Дали е редно, дали не е, то като се обърне колата вече се оказва, че не е редно”, коментира Бенчев.

Записките изчезват 20 дни след като са били взети от вещото лице за експертиза. Днес тя е готова в по-голямата си част, разказва експертът. „Случаят е неприятен, защото след толкова години опит и стаж да се провалиш като последния глупак, ама кво да се прави. То човек, когато не очаква... Ако знае предварително, дето има една приказка - да си изкопа гроба предварително”, призна експертът.

Не е ясно кой и защо е откраднал тефтерчетата. Но е сигурно, че делото срещу Филип Златанов в апелативния съд ще продължи. Той беше осъден от градския съд на 3,5 години затвор. Според магистратите, Златанов е прикрил проверка срещу президента и я прекратил. Доказателствата за това бяха събрани главно от едно тефтерче, пълно с бележки и инициали, свързани с имената на действащи политици.

Ще има ли дело без доказателства?

Седмица преди заседанието на апелативните съдии по делото, записките на Златанов изчезнаха и в Министерския съвет прогнозираха, че дело няма да има.

Извадки от скандалните записки се появиха на пресконференция миналото лято. Една от тях беше схемата ИФ-ББ-ЦЦ. Тогава никой не се разпозна в инициалите, но дни по-късно едно от знаковите лица на ГЕРБ - Искра Фидосова, сложи край на политическата си кариера. След това тефтерчето млъкна, Филип Златанов беше осъден ефективно, а кабинетът се смени.

Около тефтерчето отново се зашумя. Оказа се, че то е изчезнало от автомобила на вещото лице, което е трябвало да направи повторната експертиза по делото. В Министерския съвет веднага се заговори, че дело няма да има.

„Не мога да допусна, че по това толкова обществено значимо дело на някакъв над 60 години човек ще му дадат - само на него - да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери! И съответно говорим за съдебна реформа - може да направиш най-добрата в света, но като изчезнат веществените доказателства, приключва процесът! Този процес е приключил, край! Аз не мога да го разбера. Има правосъдие, има съдебна охрана, плащаме заплати, милиони на година! Моля те!”, коментира премиерът Бойко Борисов според стенограмата от правителственото заседание.

Министърът на правосъдието Христо Иванов отговаря: „Съвсем сте прав, господин премиер. Този тип дела абсолютно зависят от веществените доказателства и сте напълно прав, че поне това, което се изнася като информация, е доста смущаващо. Ние ще направим справка, без тя да изглежда като намеса в работата на прокуратурата.”

Ще има и дело, и наказани, контрираха бързо от прокуратурата. „Чисто юридически не бих очаквал проблеми, защото съдът разполага с копия от тефтерчетата”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Софийският градски прокурор Христо Динев обясни, че разследването е поето от прокурор и всички, свързани по някакъв начин с изчезването на записките, се проверяват - дори и полицията, която е мълчала за мистериозната кражба една седмица.

„Ще бъде извършена пълна проверка не само на фактите и обстоятелствата, които са довели до изчезването на тези веществени доказателства, а съответно ще бъде извършена и проверка относно това кога, как е подаден сигналът, какво е работено по сигнала от времето, когато се е намирал в съответното РПУ до времето, т.е. до вчера, когато е докладвано в прокуратурата”, посочи Динев.

„Това, което аз съм поискал да разбера, е какво е правил експертът - това съм възложил на градския прокурор”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Експертът Стефан Бенчев е бил разпитан още във вторник.

До заседанието на апелативния съд за вината на Филип Златанов остава точно една седмица. Сега обаче вече е ясно, че това няма да огтовори на въпроса какво има в тези записки и за кого е била тази информация.