От НИМХ обявиха жълт код в събота за краткотрайни дъждове с гръмотевици и временно усилване на вятъра в Западна, Югозападна и част от Южна България.

На отделни места валежите ще са интензивни и значителни по количество. Има условия и за градушки.

Снимка: btvnovinite.bg

През нощта облачността ще е разкъсана, но до полунощ все още на отделни места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, информират от НИМХ.

В събота ще преобладава слънчево време. След обяд и до полунощ отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Главно в западната половина от страната ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Привечер краткотраен дъжд с гръмотевици ще има и в отделни райони на изток. Максималните температури ще са предимно между 23 и 28 градуса, по-ниски по Черноморието - под 20 градуса.

По Черноморието ще преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Максималните температури ще са 18-20 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 13-15 градуса.

Над планините облачността ще е разкъсана. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, в Рило-Родопската област интензивни, валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има условия за градушки. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на 1200 м ще е около 15 градуса, а на 2000 м - около 6 градуса.

И през следващите дни въздушната маса над страната ще остане неустойчива. В неделя отново ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, главно в централните и източните райони, а в понеделник - на места в Северна България и планините.

В понеделник ще се усили югозападният вятър, а температурите ще се повишат и максималните ще са предимно между 24 и 29 градуса.