Български ученици с 4 награди на най-престижния европейски конкурс за млади учени. Двама от тях снощи представиха разработките си на 11-тата Нощ на европeйските учени в България.

12-класникът Христо Тодоров от Кюстендил е разработил алгоритъм, който открива слабости в невронните мрежи. Идеята му – изкуственият интелект, колкото и да е добър, може лесно да бъде заблуден.

„Ако има една снимка на куче и тя е била успешно класифицирана, ние можем да променим един пиксел в нея и тя да бъде класифицирана в самолет или нещо такова. И това е изключително опасно, защото значи, че не могат да бъдат изграждани атаки срещу самоуправляващите се автомобили и да се разбиват системи за разпознаване“, казва Тодоров.

Теодор Кирилов от математическата гимназия в София пък е изработил софтуер , който улеснява изследването на ДНК в помощ на медицината.

„И също така е важно да изследват фактори, които могат да създават репликационен стрес, което от една страна са химикали, които създават репликационен стрес и могат да правят повреди в ДНК, могат да предизвикват рак. Да предизвикват нормални клетки да се превръщат в ракови“, казва момчето.

И двама вярват, че компютрите все повече ще помагат в живота на хората, когато се използват правилно.