"Показно убийство на една политическа кариера. Когато всичко приключи и се докаже, че не е така, няма да има медиен интерес, но с кариерата ще е приключено. Вината трябва да се търси и в друг иинституции, не само в МОСВ". 

Така лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов определи ареста на министъра на околната среда и водите Нено Димов ексклузивно пред bTV. 

Нено Димов влезе като министър в кабинета "Борисов 3" от квотата на ВМРО

Премиерът Бойко Борисов вече прие оставката на Нено Димов от поста министър на околната среда и водите. Димов влезе в третия кабинет „Борисов" от квотата  на ВМРО, а оставката му бе последвана от различни политически реакции.

Според Красимир Каракакачанов за водната криза в Перник вина може би имат много институции, но нито ВиК дружеството в града е на подчинение на министър Нено Димов, нито язовирът е собственост на Министерството на екологията, а на областната управа.  

„Всъщност, това, което прави екологичното министерство, е да съгласува разчетите за водоползване, които му се подават от ВиК дружествата“, каза още Каракачанов. 

„На МРРБ е подчинено, така че опитът да се наложи в съзнанието на хората, че едва ли не Нено Димов е единственият виновник, е доста преувеличен“, коментира лидерът на МВРО.

На въпрос дали трябва да се търси отговорност и от министър Петя Аврамова, Каракачанов отговори, че „има разследване, то ще установи“.

Регионалният министър също не отговори конкретно на въпрос дали от нея е търсена отговорност заради Перник.

 

„Тези решения ги взема премиерът Борисов в същото време, знаете, че всички органи, които са оторизирани да правят проверка по случая Перник, са на терен, ние съдействаме максимално", заяви Петя Аврамова.

Министърът на вътрешните работи пък заяви, че проверките във водния сектор продължават.

„Навсякъде в цялата страна, това не е истерия, не е нахлуване, не е специализирана операция“, каза Младен Маринов.

А вицепремиерът очаква компетентните органи да се произнесат кой носи вина.

„Хората ще запомнят това - един министър, който го прибраха.  И никой след това няма да каже - той е невинен“, коментира Каракачанов.

Той посочи, че в началото на следващата седмица ще има коалиционен съвет, на който патриотите предстои да изяснят отношенията си с ГЕРБ.