В програмата за управление предвиждаме доброволна военна служба, каза в предаването „Лице в лице” по bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Така например един младеж или една девойка може да желае да служи доброволно за определен срок, за да натрупа военни знания и умения”, поясни той. Каракачанов е убеден, че ще има много кандидати.

Според него има много доброволци, които се записват в резерва, които нямат намерение да бъдат цял живот войници или да служат 10 години, а просто искат да придобият знания и умения. „Аз си го обяснявам с патриотичното им усещане – искат да бъдат готови да защитават страната си, ако това се наложи”, отбеляза Каракачанов.

По думите му дебатът за наборната военна служба ще тече, както това се случва в редица европейски страни.

„Във Франция и двамата кандидати на втория тур на президентските избори залагаха в програмите си, че ще върнат наборната военна служба”, изтъкна министърът.

По думите му предвиденото в програмата военно обучение в средните училища няма да е под формата на военни лагери и стрелби. Идеята е младите хора в училище да бъдат обучени на елементарни познания – как да реагират при терористична заплаха, при последици от природни бедствия, как се оказва първа помощ, уточни той.

Министърът подчерта, че няма да има проблеми с достъпа му до натовска информация. „Подобен проблем по закона в България няма, защото народните представители и министрите не подлежат на проверка. Когато националният орган ти даде достъп до класифицирана информация, получаваш достъп и от останалите партньорски служби и институции”, поясни той.

„Докога ще си играем на това да говорим за службите и кой какъв бил?”, попита той. 

Въпросът за купуване на изтребители тепърва ще бъде обсъждан от правителството, каза още Каракачанов, който подчерта, че не иска да изразява лично мнение по темата.

Той уточни само, че „ по принцип няма нещо, което да не може да бъде преразгледано”.