„Инициативата „Три морета“ има някои дупки . Едната е, както отбеляза президентът Румен Радев в Талин, че липсва четвъртото море – Средиземно.  Другото нещо, което липсва и което никой не е споменавал, са дългосрочни и на границата на научна фантастика и това е например един български проект на БАН, който по необясними причини е останал незабелязан нито от президента, нито от няколко правителства вече – това е производството на електроенергия от сероводорода на Черно море. Очевидно този проект е против интересите на Русия, но той е доста перспективен, защото покрива 10% от нуждите от електроенергия на ЕС за 40 години, при сравнително ниски разходи и очиства паралелно морето – това е кръгова икономика. Тези проекти и тези страни, които не присъстват, са по-важни, отколкото нещата, които ще се обсъждаят“, каза икономистът Красен Станчев в специалното студио на bTV Новините, посветено на българското домакинство на инициативата.

Най-силното участие в този фонд засега е американско. Краят на май месец вече е налице първата инвестиция от този фонд. Тя е в България, Словакия и Чехия. В цялата тази инициатива с 80 проекта, България има три, а Словакия – шест.

Снимка: btvnovinite.bg

Добър знак е, че една от първите инвестиции е в България, но не се знае какъв е размерът ѝ. Тези проекти, които представят управляващите от тези страни, са проекти, по които те са работили. Първият проект такъв беше преди четири години, ако не се лъжа, в Полша изграждането на железопътна линия за 5 милиарда евро. Говорим за съвсем друго участие България има три проекта, каза Станчев.

"Ако сравните българските три проекта със 17-те хърватски, България има един тунел, който не е най-важния, има една магистрала - Черноморската, която е финансирана, включително от българското правителство с около 80-90 милиона лева, и разширяване на газохранилището в Чирен, което така или иначе се случва - не е ясно защо тези неща са там", каза Станчев.

Вижте целия разговор във видеото.