Правителство номер 100 встъпва в длъжност на 2 август. Гълъб Донев оглавява четвъртия служебен кабинет на президента Румен Радев.

Във вторник „Държавен вестник“ ще публикува двата указа, с които президентът разпуска 47-ия парламент и насрочва датата за предсрочния вот, както и назначава нови министри.

За премиер Румен Радев избра Гълъб Донев, опитен администратор в социалната сфера и два пъти служебен вицепремиер.

Той ще има четирима заместници - Лазар Лазаров ще отговаря за социалната политика. Христо Алексиев, познат също от предишния служебен кабинет, поема ресор "транспорт и съобщения". Иван Демерджиев е силовият вицепремиер. А Атанас Пеканов отговаря за евросредствата.

Всички излъчени за министри в четвъртия служебен кабинет на Румен Радев отказаха да говорят пред медиите днес.

Министрите идват от администрацията на държавния глава, предишни служебни правителства, опозиционните среди на БСП, а един е участник в антиправителствените протести през 2020 г.

Само Атанас Пеканов съобщи за новата си длъжност в личния си профил във „Фейсбук“.

Пеканов вече беше на този пост в предишния служебен кабинет и тогава се противопостави в Плана за развитие да залегне изграждане на завод за батерии край Стара Загора.

Скулпторът Велислав Минеков и съосновател на "Отровното трио" ще бъде за трети път министър на културата в служебно правителство. Само дни преди назначението си Минеков изрази разочарование от досегашната изпълнителна власт.

„Излъгах себе си, излъгах и вас. Търсете вината в моите надежди. Никой, никога не пожела съвет или мнение. Днес е жертва за тикви, мултаци и каскети. Ще има справедливост, ще върнем към нас откраднатата ни държава“, заяви преди дни Минеков.

Ключовите фигури в кабинета - най-довереният на държавния глава Димитър Стоянов - поема министерството на отбраната, след като 6 години му беше главен секретар. Министърът на енергетиката - Росен Христов е мениджър от САЩ по придобиване на компании. Външните работи поема Николай Милков, настоящият посланик в Париж и бивш външнополитически съветник на Радев.

Най-яркото име на опозицията в БСП - Крум Зарков, ще бъде правосъден министър. През юли именно неговия глас в парламента, въпреки позицията на партията му, спря опита за връщането на хартиените бюлетини.

Весела Лечева, която ще поема спорта, също е сред критиците на Корнелия Нинова. Явор Гечев - министърът на земеделието, също е от опозиционерите в червените редици. А говорител на кабинета отново ще бъде дългогодишния депутат от БСП Антон Кутев. Преди година той подаде оставка от Националния съвет на партията, заради "задълбочаващи се различия с политическото ръководство".

В състава на кабинета влизат още - Иван Шишков като регионален министър и Росица Желева ще отговаря за финансите.

Утре точно в 12 часа на официална церемония в Гербовата зала на президентството, държавният глава ще представи задачите и приоритетите на служебното правителство.