Край на водния режим за перничани – той беше въведен преди повече от 7 месеца, след като стана ясно, че язовир „Студена“ е достигнал критичен минимум.

В момента обемът му наближава 21 млн. куб. м при капацитет 25 млн.

Когато стана ясно, че градът ще бъде на воден режим, язовирът беше достигнал до критичните 5 млн. куб. м. Последва разследване на компетентните органи. Бившият екоминистър Нено Димов е подсъдим заради проблема с водата в град. Протести на граждани, арести и оставки съпътстваха водната криза.

От кризата бяха засегнати около 100 хил. домакинства. В края на миналата година правителството отпусна 35 млн. лева за ремонт и подмяна на част от водоснабдителната система на Перник

Квартал „Църква“ е изцяло завършен, но се работи на няколко етапа от подмяната на водопровода. Около 60 км водопровод вече са подменени, каза за bTV зам.-кметът на града Стефан Кръстев.

Изграден беше и авариен водопровод, за може градът да бъде захранван с вода от язовир „Бели Искър“. Използван беше три месеца, но неколкократно аварира.

„Отделно от това в момента се изгражда т.нар. „Главен клон 2“, който е връзка между язовира и източните квартали – „Тева“, „Изток“ и „Мошино“, както и селата Голямо Бучино и Люлин. Водата от тях ще бъде прекъсната към тях от язовира, за да може да се изгради това трасе и ще получават вода от водопровода от София. Добре, че го имаме като вариант, защото иначе за месец тези водопроводи щяха да останат без водоснабдяване“, посочи директорът на ВиК-Перник Борислав Иванов.

Режимът остава в сила за три радомирски квартала, за които ще се търси алтернативен водоизточник.

След приключване на ремонтите дейности през септември ще бъде направена и официално оценка за това какви точно са загубите по тръбопровода и какъв е ефектът от ремонта.