Седмица след обявяването на бедствено положение в община Червен бряг заради авариралия мост при село Горник, децата отново тръгнаха на училище. Мостът обаче продължава да е затворен.

Неудобството е за около триста деца, които се извозват от селата към Червен бряг и от града към селскостопанската гимназия в Чомаковци.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-пряката връзка е затвореният мост, затова е взето решение автобусите да оставят учениците от едната страна и след преминаване пеша – да се качват на други автобуси. Обиколният маршрут е много дълъг и не е за предпочитане. 

Трима представители на общината, включително и заместник-кметът по образованието, контроблират движението.

„Днес за първи път прилагаме транспортната схема, имаме автобуси от едната и другата страна, така че до началото на учебните часове да може да транспортираме децата. Днес успяхме да го направим, имаме леки забележки относно трасето – трябва да изчистим подхода откъм Горник за преминаване по моста”, заяви Вергиния Василева, зам.-кмет.

Снимка: btvnovinite.bg

Откъм селата хаосът с паркирането на леки автомобили е пълен и това ядосва родителите. Полиция няма.
„Един училищен автобус заряза децата ей там, на половин километър ги свали, това ако е дъжд, ако е студ, това ли е организацията”, каза Веселин Ценов, родител.

Снимка: btvnovinite.bg

Още днес пропуските с организацията ще бъдат изчистени, уверяват от Общината. Обиколният маршрут е 90 километра и ако се използва,  децата ще трябва да стават много рано.