Край на опашките пред КАТ и пренасянето на документи между институциите при покупка на автомобил. Това стана ясно по време на работна среща в Министерския съвет за облекчаване на бюрокрацията.

До месец трябва да е готова система, която ще позволи покупката на кола да става само с ходене при нотариус.

Новите правила ще облекчат хората, които купуват вече регистриран в България автомобил.

В момента след изповядването на сделката пред нотариус, новият собственик идва в КАТ, за да подаде заявление за пререгистрация и след това да вземе новия талон на автомобила.

Занапред това ще се случва автоматично – след ходенето при нотариус, новият собственик ще дойде единствено, за да си вземе талона, а това на ден означава около 100 – 200 души по-малко на опашка пред най-натоварения КАТ в София.

За облекчаване на процедурата за пререгистрация системите на нотариусите и КАТ ще се свържат. Така освен автоматично подаване на информация при покупка на автомобил, нотариусите ще могат да предупреждават купувачите за измами.

„Често човек си купува кола, тя е запорирана, а ние нямаме тази информация. Когато имаме достъп, можем да кажем - тази кола е запорирана, не купувайте”, заяви Луиза Стоева от камарата на нотариусите.

Обмисля се и вариант талонът да се изпраща директно на адрес и ходенето до КАТ да стане излишно.

„Колкото може повече да се пести времето на човека, а електронните услуги дават възможност за това”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Промените трябва да станат факт в рамките на месец. Когато обаче се налага смяна на регистрационните номера, ходенето в КАТ ще е неизбежно.

Работи се и за автоматична обмяна на информация между институциите при продажба на имот.

Обмисля се и отпадане на свидетелствата за съдимост. Това ще струва на държавата 3,8 милиона лева по-малко от такси, но пък ще спести работа на администрацията и на хората. Тепърва ще стане ясно дали и как ще се случи.