Идва краят на ниските лихви по кредитите. От Асоциацията на банките у нас очакват цената на заемите да започне да нараства през втората половина на 2019 г. Това ще засегне, както новите, така и вече отпуснатите заеми.

Очакванията са нарастването на лихвите да е на малки стъпки. Финансистите съветват хората да имат едно наум, като планират взимането на заем. Пресмятайки колко ще връщат месечно на банката трябва да предвидят, че вноската ще нараства.

Снимка: btvnovinite.bg


При 20 годишен жилищен кредит от 70 хил. лв. с 3,5% – месечната вноска в момента е 406 лв. Ако лихвата нарасне с 0,25% - това ще означава 415 лв. месечна вноска. В един по-краен вариант обаче, ако лихвите нараснат с 2%, това ще оскъпи заема с 72 лв. месечно.

Много българи вече преживяха едно болезнено рязко вдигане на лихвите при финансовата криза през 2008 г. Според банкерите, финансовите институции у нас следват тенденциите в Европа. А ориентир може да са ни и Съединените щати, където лихвите на няколко пъти нарастват с по 0,25 пункта през последните години.

„Идва края на ниските лихви навсякъде не само в България. Добрата новина за депозантите е че най-сетне нулевите лихви ще започнат да се заменят с нещо положително”, коментира банкерът Петър Андронов.

Съветът на финансовите консултанти е, когато започнем да мислим за заем, никога да не взимаме кредит с месечна вноска на ръба на възможностите си в момента.

Според финансистите, хората със стари кредити отсега трябва да си погледнат договорите и общите условия – там трябва да е записано при какви обстоятелства и на какъв период банката може да променя лихвата