176 детски градини и 24 ясли на територията на Столична община отвориха врати след повече от два месеца карантина.

Само в "Брезичка" днес са дошли 67 деца, някои плакаха, други нямаха търпение да видят госпожите си. Само в столицата се очаква 26 на сто от родителите да пратят децата си на градина, защото нямат алтернатива някой да се грижи за тях.

Снимка: bTV

Децата в тази детска градина влизат от 6 различни входа, с цел да не се засичат различните групи. Още на входа медицински сестри преглеждат гърлото, измерват температурата, а външните дрехи на децата се прибират в пликче.


„До 37,3. Това е температурата, която вече трябва да ни подскаже, че евентуално нещо се случва. Викаме родителите и се пристъпва към протокола, който имаме издаден от РЗИ“, обясни Калина Малинкова - медицинска сестра.

Светла Динева води близнаците си Кристин и Калоян, защото със съпруга й работят и няма кой да ги гледа.

„Цял ден вчера дъщеря ни смяташе, че е дошло време за градината. Имаха непрекъснат контакт със своите учители, но все пак контакта, който не е на живо, не е същият и за тях беше много важно да дойдат тук и да се срещнат с приятелите си“, каза Светла Динева.

Снимка: bTV
Родителите признават, че този ден е по-особен и децата са притеснени от шлемовете и маските, с които виждат любимите си госпожи.

Снимка: bTV

За да е осигурено здравето на всички в детското заведение, персоналът е с шлемове, маски, ръкавици и калцуни. Подсигурени са им и тестове за коронавирус, закупени от ръководството на градината.

„Само тестовете са около 800 лв., тъй като са много хора, голям е персоналът, но това не е важно сега. Ще подсигурим всичко необходимо“, обясни Иванка Харбалиева, дир. на 99 ЦДГ "Брезичка".

Дезинфекция на помещенията ще има по 4 пъти дневно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!