Български учени влизат в битката по спора със Скопие. Кръгът се нарича "За Македония" по аналогия с литературния кръг "Мисъл", обявиха учредителите.

Учените очакват управляващите да не правят компромиси, а с публични дискусии за българската история в Европа да се обясни защо наложихме вето на Скопие.

„Казваме непрестанно, че ключът от еврочленството  се намира е в Скопие, напоследък започваха да ни цитират оттам, че ключът бил в София, но както добре знаем, нашите приятели доста успешно преписват от нас“, заяви езиковедът проф. Анна Кочева.

Според проф. Светослав Овчаров решението на Вселенския патриарх да обяви за канонична македонската църква е неприемливо.

„Това е провокация от Вселенския патриарх, казвам го съвсем откровено и ясно, не искам да го подозирам в корупция“, добави той.

Решението ще позволи за първи път на български и македонски свещеници да служат заедно Света Божествена литургия.

„Вселенският патриарх в момента хвърли моста, по който македонските свещеници ще служат  с всички останали свещеници. Очевидно Сръбската православна църква не е намерила за нужно да освободи македонските диоцезе като тяхна църква-майка в момента и Вселенският патриарх ползва правата си по каноните“, заяви зам.-председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека Радомир Чолаков.

През 2017 г. Българската православна църква отклони молбата да стане църква-майка на македонската, за да не предизвика схизма от сръбската.

„Църквата беше стратегически права, църковната дипломация има 1000 годишна история“, добави Радомир Чолаков.

Според гръцкия вестник „Етнос“ само преди дни Москва и Белград са планирали да заобиколят Вселенският патриарх и да обявят автокефалност на македонската църква.